Lies van der Grient met Cohda Kwartet in NPO-film

31 August 2022

Zaterdag 3 september wordt op NPO2 een portret uitgezonden van de Amsterdams-Friese dichter Nyk de Vries. In de film wordt hij gevolgd tijdens een blokfluit-Elfstedentocht met het Cohda Kwartet met daarin onze blokfluitdocent Lies van der Grient.

‘Nyk’ zoomt in op zijn periode als Dichter fan Fryslân en vertelt en passant zijn levensloop. Te beginnen bij zijn jeugd in de Friese Wouden, de streek die een grote rol speelt in zijn werk en waar hij begon als muzikant. De film toont hem als een veelzijdig schrijver en muzikant die steeds nieuwe vormen bedenkt en graag samenwerkt met andere artiesten en kunstenaars.

In de film reist De Vries ook naar Kopenhagen, waar Nyk optreedt met de Deense dichter Carsten René Nielsen die speciaal Nederlands leerde om de prozagedichten van De Vries te kunnen lezen.

De film begint om 15.30 uur. Hij is op zondag 4 september vanaf 17.00 uur ook te zien bij Omrop Fryslân (elk uur herhaling).

Cohda Kwartet
Het Cohda Kwartet is opgericht 2017 en heeft veel opgetreden in Nederland en Duitsland. De groep bestaat uit Anneke Hoekman, Marit Darlang, Stephan Esmeijer en Lies van der Grient. Zij bespelen alle soorten blokfluiten, van de kleine sopranino tot een contrabas van twee meter. Het repertoire bestrijkt alle eeuwen van geschreven muziek, van vroeg renaissancestukken tot aan hedendaags klassiek en jazzy nummers.

Cohda Kwartet (Lies uiterst rechts) met Nyk de Vries